سد جدید برای بازار پسته

سد جدید برای بازار پسته

طبق اظهارات فعالان اقتصادی در سال‌های اخیر دیگر پسته ایران به لحاظ کیفی مشکلی ندارد و محموله‌های ارسالی به اروپا به دلیل بالاتر بودن سم «آفلاتوکسین» برگشت نمی‌خورد. به گفته آن‌ها این مشکل حل شده است و اکنون طبق استاندارد محموله ارسال می‌شود. البته اخیرا طبق اعلام اتحادیه اروپا به جز سم قارچی «آفلاتوکسین»، سم قارچی «مایکوتوکسین» نیز نباید بیش از حد مجاز باشد. البته این موضوع از سال ۲۰۰۵ مطرح شده است، اما از سال ۲۰۲۳ به صورت قطعی دنبال می‌شود.

در سال ۲۰۰۵ میلادی بود که بررسی‌های انجام شده روی ۱۲ محموله از پسته‌های ارسال‌شده به اروپا، دارای مقادیر بالایی از اکراتوکسین بودند که نُه محموله متعلق به امریکا با آلودگی حدود ppb ۲۲-۱۶۰ و سه محموله متعلق به ایران با آلودگی حدود ppb ۴۵-۱۱۰ بود.

با توجه به خطرات اکراتوکسین روی سلامت انسان و به دنبال افزایش آمار بازگشت کانتینر‌های پسته آلوده به اکراتوکسین A، مسوولان برخی از کشور‌های عضو اتحادیه اروپا از جمله آلمان و هلند سعی کردند تا اتحادیه اروپا را متقاعد کنند که برای این سم در پسته حد مجاز‌هایی تعیین کنند که حد پیشنهادی اروپا برای پسته، ppb ۵ بود. سپس اتحادیه اروپا از فروکام که اتحادیه‌ای متشکل از چند کشور در بلژیک است و به‌طور رسمی توسط موسسات اروپایی به عنوان نماینده بازرگانان اروپایی در زمینه میوه‌های خشک، آجیل و… به رسمیت شناخته شده است، درخواست کرد که حد پیشنهادی را بررسی کند.

البته فروکام بیان کرد حد مجاز پیشنهادی ppb ۵ برای پسته باعث ایجاد محدودیت روی صادرات پسته به اروپا می‌شود. به نقل از اقتصاد سبز در سال ۲۰۱۷، اتحادیه اروپا پیشنهاد ایجاد حد مجاز در پسته را مطرح نمود و پس از بررسی خطر آن در محصولات غذایی در سال ۲۰۲۰ توسط سازمان ایمنی مواد غذایی اروپا (EFSA)، مخالفت‌هایی توسط کشور‌های صادر‌کننده پسته صورت گرفت و اتحادیه اروپا تصمیم گرفت که از ابتدای ژانویه سال ۲۰۲۳، مقررات جدید حد مجاز (MRL) در مورد اکراتوکسین A در پسته را اجرایی کند.

استاندارد جدید این سم در اتحادیه اروپا از نظر عده‌ای سختگیرانه است و حد مجاز آن برای پسته یا مغز پسته صادراتی آماده مصرف در بازار ppb ۵ و برای پسته نیازمند فرآوری بیشتر در مقصد، ppb ۱۰ در نظر گرفته شده است. در مورد محصولاتی که تا قبل این تاریخ وارد بازار شده‌اند و اکراتوکسین آن‌ها مطابق با استاندارد‌های جدید نیست، می‌توانند تا تاریخ مصرف در بازار باقی بمانند.

با این تفاسیر پیش‌بینی می‌شود بازار پسته ایران با سد بزرگ‌تری مواجه شود. تعداد مشتریان طلای سبز ایرانی هم ریزش قابل توجهی نسبت به سال گذشته داشته است و از ۷۲ کشور در سال گذشته به ۵۲ کشور در ۱۰ ماهه امسال رسیده است.

برای اطلاع از اخبار صنعت آجیل و خشکبار ایران در خبرنامه ما عضو شوید.